ÁLLATORVOSI AJÁNLÁS

dr. Boda Attila László
dr. Boda Attila László

dr. Boda Attila László vagyok. 1993-ban végeztem az Állatorvos-tudományi Egyetemen Budapesten és a kezdetektől a kisállatgyógyászatban dolgozom. 2008-ban alapítottam a Délpesti Állatgyógyászati Központot, ahol már 12 magasan képzett munkatársammal közösen, hosszú évek óta igyekszünk a hozzánk betérő betegek eredményes gyógykezelésével, valamint a számukra legmegfelelőbb prevenciós eljárások alkalmazásával jobbá tenni életüket.

Családunk tagjainak tekintjük kutyáinkat, akiknek mindig igyekszünk a legjobb körülményeket biztosítani. Most ebben a témában szeretnék az olvasóknak iránymutatást adni, bár tudom a kutyák élelmezése körül rengeteg vita van, aminek gyakran csak üzleti érdekek állnak a hátterében.

Míg őseink a házi maradékot adták kutyáiknak, mára már sokan tudják, hogy a házi maradékokkal való etetés nem megfelelő a kutyák számára, hiszen az ember számára tápláló és ízletes eledel számos esetben nem szükséges, megterhelő, sőt akár életveszélyes is lehet a kutyára nézve.

A tápokkal való etetésben nehézséget jelent, hogy a vonatkozó jogszabályok csak néhány konkrétum vonatkozásában határozzák meg a gyártóknak, hogy mit kötelező ráírni a termékük csomagolására, ezért gyakran nem lehetséges megállapítani az pontosan miből készült. Hazánkban jelenleg száznál is több kutyatáp gyártó forgalmazza termékeit, és a gazdaságossági érdekek nem feltétlen biztosítják minden esetben a minőségi hús alapanyag használatot.

Jó ha tudjuk, hogy a termékeken feltűntetett értékek mit jelentenek, és a kutyának milyen szükségletei vannak.

Bár száraztáppal egészséges etetés is lehetséges, sok olyan táp is forgalomban van, amivel ez nem biztosítható. Talán még nem tudta az olvasó, hogy már létezik olyan kutyatáp is, amely rovar fehérje alapanyagból készül, kifejezetten speciális igényű kutyáknak. 

Általában elmondható az is, hogy egyre több kutyatartó keres olyan terméket, amelyben a húst saját szemével is látja. Ezt a hullámot meglovagló forgalmazók, egyre több kutyatartót győznek meg a B.A.R.F. (Bones And Raw Food) etetésről. Azonban számos dologról nem tudnak, akik ezt az etetési módot választják. Míg a tápokkal való etetés a kutyatartók részéről nem igényel alapos szakértelmet, hiszen a gyártók igyekeztek a tápokba beledolgozni az élettanilag szükséges összetevőket, a nyers hússal való etetés komoly szakértői felkészültséget igényel.

Bármennyire jól hangzó érvelés a "kutya, mint ragadozó állat" megközelítésében a nyers hússal való etetés, magas szintű táplálkozásélettani ismeretek nélkül, nem lehet összeállítani egy teljes értékű étrendet kutya számára. Fajtánként, kor- és aktuális egészségügyi állapottól függően változhatnak a kutyák ezek az igényei, mint ahogyan a beszerzett alapanyagok tápanyag-, fehérje- vagy vitamin tartalma sem tud állandó lenni.

Az is belátható, hogy a tenyésztett kutyafajták közül már egy sincs, amelynek fajta-szülei valóban klasszikus értelemben ragadozó életet éltek volna. Amely kutyák még ragadozónak tekinthetőek a Dingó, az Afrikai-, az Ázsiai vadkutya, de ezeket mégsem lehet a mostani kutyák egyikéhez sem ténylegesen hasonlítani. A mai kutyák háziasodása már többezer éve tart és ez idő alatt a megváltozott életkörülményeik egyre inkább mindenevővé tették a kutyát.

A nem megfelelően felkészült állattartó által összeállított B.A.R.F. étrend következménye tápanyaghiány vagy túladagolás is lehet, amivel a remélt előnyök helyett vesebetegség- vagy hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát lehet előidézni.  Ugyancsak probléma adódhat a helyes kalcium-foszfor arány nem megfelelő beállítottságából is, hogy igazán csak pár alap problémát említsek. Egy betegség kialakulása a legyengül ellenállóképességet eredményezi, ami a későbbiekben már kritikus lehet egy esetleges baktériumfertőzés leküzdésével szemben*.

Az Europai Unió a mikrobiológiai kockázatok fontosságát hangsúlyozva 1069/2009 EK rendeletében szabályozta, hogy feldolgozott állateledelt előállítani úgy lehetséges, ha meghatározott időtartamban, 100 °C vagy e fölötti hőkezeléssel a Salmonella és az Enterobacteriaceae kockázatokat kizárják. A fagyasztással a baktériumok nem pusztulnak el, csak a főzés során. Belátható tehát, hogy a "locsoljuk le egy kis forró vízzel"nem elegendő és megfelelő megoldás. Bár igaz, hogy a húsevők kevésbé érzékenyek a salmonellákra, mint pl. a sertés vagy a madarak és a húsevőkben csak nagymennyiségű Salmonella felvétele vezet klinikai tünetekkel járó betegségekhez, a fiatal, fél éven aluli állatokban vagy olyan felnőttekben, amelyeknek az ellenálló képessége valamilyen okból lecsökkent**, a septikaemia során a salmonellák bejuthatnak az agyvelőbe is, és ilyenkor idegrendszeri tünetek is kialakulnak. 

A fertőződés fertőzött hússal, vágási hulladékkal, fertőzött apró rágcsálók felfalása útján jön létre. A megelőzésben fontos a nyers húsok, a vágási hulladék friss feletetése vagy szükség esetén előzetes felfőzése. 

Orvosként a betegségek kialakulásának megelőzését tartom a legfontosabbnak, és ezért főtt eledelt adok a kutyáimnak. Azonban a megfelelő alapanyagok beszerzése és az eledel elkészítése rendkívül időigényes. Az eledelek elkészítéshez megfelelő edények, eszközök és hely szükséges. Sok esetben nem csak az alapanyagok alkalmi beszerzése, de a kész eldelek tárolása is nehézséget okozott már.

Ezért is örültem, amikor megtudtam, hogy a FERBELT® Dog Food termékei

  • táplálkozásélettani receptúra figyelembevételével,
  • kutya számára ideális méretű darabolt húsból,
  • teljes értékű állateledelnek,
  • jogszabályban előírt hőkezelési (főzési) eljárással,
  • tartósítószer nélkül,
  • professzionális gyorsfagyasztás alkalmazásával

készülnek. A termékek transzparens csomagolása biztosítja a vásárlók részére, hogy meggyőződjenek az összetevők arányáról és minőségéről. A kész termékek adagolása ideális és a felhasználás kényelmes.

Azoknak a kutyatartóknak, akik nem tudják elkészíteni a megfelelően összeállított főtt eledelt, valódi minőségi megoldást nyújtanak a FERBELT® termékek.

A termékeket ajánlom minden kutyaszerető gazdának! 

dr. Boda Attila László

Délpesti Állatgyógyászati Központ

  és Sebészeti Centrum

1194 Budapest, Pozsony u. 38.

Telefon: 06 1 610 10 44

https://delpestiallatorvos.hu