A daganatos betegséget is kiszagolja a kutya

2019.10.21

A kutyák fantasztikus szaglása a közel 300 millió szagló receptoruknak köszönhető. Újabb különleges képességükre derült fény,  képesek vérmintákból kiszagolni a daganatos betegséget.

Egy orlandói kutatócsoport, négy beagle-t tanított be arra, hogy szaglásos azonosítással különbséget tudjanak tenni a rákos sejteket tartalmazó vérminták, és az egészséges vérminták között.

Bár a kísérlet során az egyik beagle nem volt hajlandó elvégezni a feladatokat, a másik három azonban közel 97% pontossággal teljesített. Az orvoscsoport további nagy lehetőségeket lát a kutyák orvoslásban való felhasználhatóságában. 

Belegondoltál már abba, hogy az ember tudásával mire lenne képes, ha olyan szaglása lenne mint a kutyának?

Neked volt már különleges szaglás élményed?


KÖNYVAJÁNLÓ 

Réz András: ORR

Nagy Sebestyén negyvenes évei elején járó férfi. Akár még sikeresnek is mondható: jómódban él, kellemes munkája van, sokat utazik, felesége egy társasági lap főszerkesztője. Egy napon éppen külföldről tart hazafelé, amikor kocsija megcsúszik az autópályán. A balesetet apró sérülésekkel megússza, néhány hét múlva azonban furcsa rohamok törnek rá: a szaglása hihetetlenül érzékennyé válik, megérzi az addig rejtőző szagokat, olvasni tud az illatokból, nyomasztó titkok tudója lesz. A vágy, a bűn, a félelem, a hűtlenség illatát éppúgy felismeri, mint a repülőgéprobbantó terroristáét. Ám a rendkívüli képesség önmagában kevés lenne hozzá, hogy a látszatok, a szeretetlenség, az elkopott emberi viszonyok szomorú rutinjában élő férfi életét megváltoztassa: de ott van a vég, a krimibe illő, kiszaglászott vég! Réz András szagregénye napjainkban játszódik, s a történet akár valóságos is lehetne. Nem az. Ahogy a szereplői sem azok, bármennyire is ismerősnek tűnjenek az utcáról, a munkahelyről, a médiából. S ennek a kijelentésnek, mint majd az olvasó látni fogja, itt valóban funkciója van.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg Facebook-on, amihez a cikk alján találsz közvetlen megosztógombot.