A kutya király

2019.11.28

Elmondható, hogy nálad is igazi királyi sora van a kutyának? Létezik egy nagyon homályos norvég legenda, amely szerint a szó szoros értelmében királynak választottak anno egy kutyát. A Kutya király neve Saurr (ürülék) volt. Még a Norvég királyi dokumentumokban is feljegyzés van 1179-1241 közötti időszakban arról a legendáról, ami a VI. vagy a IX. században történt a kutya király körül. 

Filmajánlónk a cikk végén található. Aktuálisan Kirk Dauglas művészetéből ajánlunk.

Az egyik történet úgy szól, 1016-ban Eystein király fiára hagyta a trónt. Azonban fia gonosz és rossz uralkodó volt, ezért 1035-ben megölte a népe.  Eystein fia meggyilkolása miatt mérgében választás elé állította a népet. Választhatnak ki legyen az új király. Kutyája Saurr, vagy közismerten gonosz egyik szolgája, Snow. Az emberek úgy gondolták, jobban járnak, ha a kutyát választják királynak, mert akkor bizonyára szabad, és könnyebb életük lesz.

Így került Saurr a trónra, és Trondheim lakói valóban királyként bántak vele. Nemcsak megkoronázva, fejedelmi öltözetben trónolhatott, de minden luxus körülményt biztosítottak részére.  Arannyal és ezüsttel ékesített ruhákat kapott, valamint királyhoz illő kutyaágyat is készítettek neki. Rosszidőben a vállukon hordták, hogy a mancsa ne érje a talajt, nehogy piszkos legyen a kutya talpa. Egész életében folyamatosan ajándékokkal halmozták el. 

A legenda egy másik változata a XII. századra teszi a kutya király történetét, amikor is a Svédek elfoglalták Norvégia egy  jelentős részét. A legenda szerint, a Svédek a norvég király helyett tettek a trónra egy kutyát, és kegyetlen megtorlással fenyegetve megkövetelték, hogy a kutya kapjon meg minden tiszteletet és ellátást, amit egy ember király kapna.

Mind a két történetben van egy olyan részlet, mely szerint a Kutya király trónra lépése után kiderült, nem hétköznapi kutya Saurr. A korabeli feljegyzések szerint, Saur három ember bölcsességével és intelligenciájával felért, és állítólag "emberi nyelveken" tudott beszélni, az által hogy kétszer ugatott.

A feljegyzések szerint, Saurban megmaradt a területvédelmező ösztön is, és ez okozta egy napon halálát. Egy napon farkasokkal viaskodott, azonban a farkashorda erősebb volt, és végzett vele. 

Azt gondolhatod, "Régen volt, talán igaz se volt!" 

De, Kínában a Guizhou tartományban a mai napig minden évben kutya királyt választanak. Hogy miért teszik, és a hagyomány hogyan él? Olvassd el erről a NLC.hu cikkét.

FILMAJÁNLÓ

A színészet vitathatatlan királya, 103 éves az idén

Kirk Douglas a világ egyik legismertebb és legnagyobb színésze. 

Több világhírű filmben is szerepelt, amelyek kapcsán háromszor is jelölték Oscar-díjra. 1996-ban pedig meg is kapta a legnagyobb filmes díjátadón az életműdíjat. Az idős színész büszke szólő lehet, hiszen fia, Michael Douglas és menye, Catherine Zeta-Jones is számos ismert filmben játszott, elsimert művészek.

Most legutolsó szerepével, a 2008-as Túl nagy család című filmjét ajánljuk, amelyben fiával közösen játszik.