Adathalász csalók

2020.04.02

Miközben az embereknek a COVID-19 miatt a mobil eszközök nyújtotta szolgáltatásokra sokkal inkább szükségük van mint máskor, a CSALÓK ezt a veszélyhezetet is arra használják ki, hogy a gyanútlanokat telefonszámlás csalással becsaphassák.

Ha Te ismered is a csalást, oszd meg cikkünk, hogy kevesebb embert tudjanak átverni a csalók!

Fizetési felszólító üzenetet kaphatsz, látszólag a telefon szolgáltatódtól, amelyet ha nem kellő alapossággal ellenőrzöl, akkor sajnos könnyen komoly problémáid lehetnek. Cikkünkben segítséget nyújtunk, hogy esélyed legyen elkerülni a számítógéped vírusfertőzésének, esetleg pénzed "ellopásának" megelőzésére.

Ha pénzügyi kérdésben kapsz levelet, legyen az számla, vagy fizetési emlékeztető, sőt akár csak olyan levél, amelyben arról tájékoztat, hogy a korábbi számlaszáma megváltozott is, minden esetben  ellenőrizd a feladó email címét, és bármilyen gyanú esetén hívd fel a kapcsolatod a korábbi telefonszámon, hogy visszaigazold, ténylegesen tőle érkezett-e az üzenet. Az így kapott levelek esetében legalább 85%, hogy nem ő írt.

Habár sajnos gyakorta találkozunk helyesírási vagy karakter elütési hibákkal még a vezető hírportálok cikkeiben, sőt szalagcímeiben is, de ha egy alig 5 soros levélben hemzsegő ékezethiánnyal, vagy "magyartalan" megfogalmazással találkozunk, nyugodtan gyanakodhatunk a csalásra, különösen Google-fordítóval "magyarított" hamis levélre.

Végül ha ezek az árulkodó jelek bármelyike, különösen ha az összes fennáll, ellenőrizzük minden esetben a levélbe csatolt linket, mielőtt arra kattintva sikeresen olyan oldalra kerülnénk, ahol vagy jelszavainkat igyekeznek ellopni, vagy rosszindulatú programot akarnak számítógépünkre, telefonunkra telepíteni, amivel aztán bármilyen későbbi kellemetlenséget is tudnak majd okozni. 

Például pénzügyi tranzakcióink, vagy más rendszerekbe való belépési azonosítóink, illetve az eszközben levő kamera képeink ellopását. 

Ha a linkre húzod egered, és vársz mielőtt arra kattintanál, látható lesz, hogy a kék "link" eltérő, mint a tényleges URL, amire a kattintás után a géped ellátogatna, hogy ott végrehajtódjon az amit a csalók akartak.

Támogasd a magyar termékeket, kérjük oszd meg bejegyzésünk, és kövess a Facebook oldalon bennünket! Köszönjük!

(Komment elhelyezéshez, vagy a poszt megosztáshoz, a böngésződ egy ablakában bejelentkezve kell legyél a Facebook oldalra.)