Bőrirritációk?

A kutyán megjelenő piros foltok, sebek árulkodó és fontos figyelmeztetés a gazdik részére. A tüneti kezelések mellett azonban a probléma forrását is meg kell értenünk, hogy valóban segíteni tudjunk kutyánknak. Ugyanis lehetséges, nem csupán viszketési kellemetlenséget él át kutyánk, ha bőrirritációs betegsége jelent meg, és a testén látható sebek nem a legnagyobb problémája.

A FERBELT® termékek filizófiájából adódóan sokat foglalkozunk az eledel összetevő allergiával, amelynek tünetei lehetnek a kutya testén megjelenő gyulladás, bőrpír tünetek. Bár a tüneteket persze más betegség is okozhatja, mégis az esetek több mint 60%-ban allergia áll ezen bőrirritációs betegségek mögött, és ezek a bizony emésztési problémákra visszavezethető betegségek odafigyeléssel és élelmezési szokások változtatásával szinte mindig megoldhatóak. (lsd.: Eliminációs diéta témában írt cikkünk)

A magyar nyelvben is bőven van példa jelzős szerkezetű szólásokkal a kutya étvágyára, eledelhez való viszonyára. De minek is tagadni, hogy a kutya számára fontos élvezetek közé tartozik az evés? Csak a nem kutyatartóknak mondom, ne marasztalják el ezért a kutyát, mert ez a tulajdonsága a biológia adottságaiból adódik. A kutya immunrendszere közel 70%-ban az emésztőrendszere jelzései alapján működik. 

Mielőtt túlértékelnénk az élelemallergia jelentőségét, rá kell mutassunk, hogy sok esetben a "tényleges" élelemallergia ritkább, mint gondolnád. Tudom, hogy furcsán hangzik, mert "a viszkető kutya járvány" gyorsan növekszik, de az emésztés olyan nagy szerepet játszik az állat immunrendszerének működésében, hogy valójában az emésztési problémák indítják el a legtöbb esetben a valódi élelmiszer-allergiát.

Mire gondolunk? Nos, az elmúlt emberöltő óta a kutyáknak olyan tápokkal etetjük, amelyek elhullott állatok tetemének feldolgozásából keletkezett fehérje liszt alapú, rendkívül magas gabonatartalmú szárazeledel. Miközben a kutyák eredendően nem ilyen eledel fogyasztására született. Miért adják a kutyatartók mégis ezeket az eledelek? Mert számukra kényelmes és elhiszik a reklámok állításait. 

A bőrirritációk tehát figyelmeztető jelek, mint ahogyan a hasmenés is. Ez utóbbi utalhat a glutén érzékenységre amit a legtöbb esetben a bőrön megjelent sebek is kiegészítenek.

Glutén-intolerancia gyulladást okoz a bélben. Ez a gyulladás kedvezőtlenül befolyásolja az emésztést, és így az élelem felszívódást. A tápanyag felszívódási zavar miatt a nem megfelelően lebontott élelem hasmenést okoz, ami általános rossz egészségi állapothoz vezethet. 

Gondolj bele, hogy a manapság harsogó nyers etetés a legyengült immunrendszerű kutya esetében rövid távon akár végzetes kockázatú lehet-e vagy hosszú távon tényleges megoldás az "allergiájára"? 

Ennek eldöntésére ismerned kell a mikrobiológiai kockázat jelentőségét, amely a nyers húsok esetében mindenkor fennáll. 


A napokban került fel e témában a FaceBook egyik közösségi csoporjának oldalára szavazásra buzdító poszt. Az oldal szerkesztői szerették volna megtudni, hogy a rendkívül erősen hallható nyers etetésnek valóban olyan sokan a pártolói, vagy csak olyan hangosan pártolói a kisebbségben levők. Az említett közösségi oldal követőei egyébként több mint ötezren vannak, és a szavazás egy hétig tartott. Napról-napra követtük az eredményt, és arról tudunk beszámolni, hogy az arányok az első napon kialakultak, és mindvégig +/-2% különbséggel a 80-20% arányban maradtak. 

Ha őket laikusnak, vagy a felmérést nem kellően reprezentatívnak tartanánk, az állatorvosok többségi véleményét szelektíven értelmezve elutasítanánk, még akkor is ott vannak az Európai Unió erre irányuló rendeletei. Márpedig e rendeletek az erre hivatott szakértők bevonásával úgy ítélték meg, hogy az állat- és a közegészségügyi érdekek indokolják a hőkezelést és a mikrobiológiai kockázatok megszűntetését. És csak mindezekkel áll szemben "Harsogó Jóska-Pista-Kati botcsinálta tapasztalati szakértő" véleménye - ha meghallgatod őt is: De megszűntek a problémák, amióta nyerssel etetek.

Hát persze hogy megszűntek, mert előzőleg tápot ettek azok a kutyák! Csak közben rendkívül veszélyes körülményt teremtett az aki hőkezelés nélküli eledelt helyezett kutyája elé. És ahogyan írtuk, az allergiás tünetek kiváltó okai lehetnek a nem megfelelő minőségű eldelek.

Miben rejlik az a mikrobilológiai kockázat, amelyre hivatkozunk? 

  • Hallottál már olyan esetről, amikor különböző "nagy evéssel járó ünnepek" előtt a NÉBIH romlott hús forgalomba hozataláról cikkezett? 
  • Esetleg személyes tapasztalatod van arról, hogy valamelyik országos üzlethálózatú élelmiszerek forgalmazását is folytató üzletből hozott tálcás kiszerelésű "friss" hús otthon kibontva olyan szagú volt, amiről tudtad ez nem lehet friss? 
Nos, feltéve és meg nem engedve, de vannak olyanok, akik képesek anyagi haszon reményében lejárt szavatosságú ételt adni embertársaiknakat, akkor okkal feltételezhetjük ugyanezt a magatartást állati eledelel kapcsolatos tevékenységekben is. Amíg az aligha "friss" hús forgalmazásából profitáló forgalmazók még okkal bízhatnak abban, hogy a háziasszonyok megfőzik a megvett romlásban levő sonkát, megsütik a húst, és ezzel a kórokozókat jó eséllyel elpusztítják, ez egy nyers etetésen tartott állatnál már csak az immunrendszere erősségén múlik. Márpedig ha a korábbiakban leírt bélgyulladással küzd kutyánk, aggodalommal tekinthetünk a jövőjére. 

Azt tanácsoljuk, olyan eledellel etesd kutyád amely számára a leginkább ideális! Olvass szakirodalmat, hallgasd meg az élelmezési szakemberek és állatorvosok véleményét. 

Hangúlyozottan többesszámban fogalmaztunk, hogy a pro-kontra érvek érvénesülni tudjanak és Te jól tudj dönteni, vásárolni kutyádnak.

HALLGATAG BÁRÁNYOK

A 58% arányban darált bárányhúst, és belsőségeket tartalmazó termékünk halolaj és baromfimentes, rizses körete sütőtökkel, spenóttal, és almával ízesített. Tartósítószert-, mesterséges ízfokozókat és színezéket nem tartalmaz. Gluténmentes, hüvelyesmentes. Kiszerelés: 250, 400 gramm. A fagyasztóban tárolható és mikrohullámú sütőben melegíthető edénybe csomagolt étel, közvetlen tálalásra is alkalmas. Fő összetevők: Bárányhús, bárány szív-vese-máj, rizs, spenót, sütőtök, alma energia (kcal) 161,25 nyersfehérje (gr) 23,5 nyerszsír (gr) 9,1 szénhidrát (gr) 9,51 nyersrost (gr) 0,62 nyershamu (gr) 1,49 (100 gr-ra) Táplálási javaslat: Szárnyas vagy baromfi allergiás kutyáknak ez a termék adható! Az étel a kutyák számára rendkívül ízletes és kedvelt, de javasoljuk a táplálék adagolási ajánlás figyelembevételét, mert a termék magas tápanyag tartalmú. Nem főtt eledellel való etetésen tartott kutyák részére javasolt a fokozatos hozzászoktatás. Termékeink emberi fogyasztásra alkalmas minőségi összetevőkből készített teljes értékű állateledelek kutyák számára.

1.199 Ft-tól

PIMASZ BORJÚ

A 56% arányban darált borjúhúst tartalmazó termékünk halolaj-, belsőség- és baromfimentes, kölessel készített körete sárgarépában, almában és zellerben gazdag. Tartósítószert-, mesterséges ízfokozókat és színezéket nem tartalmaz. Gluténmentes, hüvelyesmentes. Kiszerelés: 250, 400 gramm. A fagyasztóban tárolható és mikrohullámú sütőben melegíthető edénybe csomagolt étel, közvetlen tálalásra is alkalmas. Fő összetevők: borjúhús,köles, sárgarépa, zeller, alma  energia (kcal) 158,5 nyersfehérje (gr) 24,3 nyerszsír (gr) 7,9 szénhidrát (gr) 8,56 nyersrost (gr) 0,69 nyershamu (gr) 1,41 (100 gr-ra) Táplálási javaslat: Szárnyas vagy baromfi allergiás kutyáknak ez a termék adható! Az étel a kutyák számára rendkívül ízletes és kedvelt, de javasoljuk a táplálék adagolási ajánlás figyelembevételét, mert a termék magas tápanyag tartalmú. Nem főtt eledellel való etetésen tartott kutyák részére javasolt a fokozatos hozzászoktatás. Termékeink emberi fogyasztásra alkalmas minőségi összetevőkből készített teljes értékű állateledelek kutyák számára.

899 Ft-tól

TÖKÖS-VADAS fogás

Különleges "Tökös-Vadas" termékünk kifejezetten az ételallergiákkal küzdő, vagy különlegességre vágyóknak készült. A termék szarvas és vaddisznó húsának javát tartalmazza. Sok kutyának van ételallergiája, ételintoleranciája vagy speciális diétára szüksége. A felméréseink alapján, kifejezetten az allergiás kutyáknak készült ez a speciális termékünk, amely allergénmentes kutyaétel könnyen emészthető és egészséges. A termék nem alleriás kutyák számára is fogyasztható, különleges eledel. GMO-, glutén-, rizs-,  laktóz- és tejtermék-, tojás-, szója-, kukorica-, hüvelyes-, máj, baromfi-/szárnyas-, hal- halolaj- és belsőség mentes megfeleléssel. Tartósítószert-, mesterséges ízfokozókat és színezéket nem tartalmaz. Kiszerelés: 250, 400 gramm. A fagyasztóban tárolható és mikrohullámú sütőben melegíthető edénybe csomagolt étel, közvetlen tálalásra is alkalmas. Fő összetevők:  szarvashús, vaddisznóhús, köles, sütőtök, alma, zabpehely energia (kcal) 168,5 nyersfehérje (gr) 22,1 nyerszsír (gr) 7,8 szénhidrát (gr) 9,98 nyersrost (gr) 1,25 nyershamu (gr) 1,3 (100 gr-ra) Termékeink emberi fogyasztásra alkalmas minőségi összetevőkből készített teljes értékű állateledelek kutyák számára. Táplálási javaslat: Szárnyas allergiás kutyáknak ez a termék adható! Az étel a kutyák számára rendkívül ízletes és kedvelt, de javasoljuk a táplálék adagolási ajánlás figyelembevételét.  Száraz tápon és konzerven tartott kutyák részére javasolt a fokozatos (egy hét alatt) hozzászoktatás, annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a tápváltás esetén felmerülő problémák (pl.: emésztési panaszok)  Vásárlóink nem jeleztek vissza ilyen jellegű panaszokat, de a fenti ajánlást minden táplálásváltoztatás során figyelembe kell venni, és jelezni szükséges.

1.399 Ft-tól

SHERWOOD-i NYÚL lakoma

Az 51% arányban darált sovány nyúlhúst tartalmazó termékünk   barnarizses körete sárgarépában és zellerben gazdag. Tartósítószert-, mesterséges ízfokozókat és színezéket nem tartalmaz. Baromfi-, glutén és hüvelyesmentes. Olajakat és csontot nem tartalmaz. Kiszerelés: 250, 400 gramm. A fagyasztóban tárolható és mikrohullámú sütőben melegíthető edénybe csomagolt étel, közvetlen tálalásra is alkalmas. Fő összetevők: Nyúlhús, -szív, -máj, barnarizs, hajdina, sárgarépa, zeller. energia (kcal) 133,42 nyersfehérje (gr) 12,32 nyerszsír (gr) 4,7 szénhidrát (gr) 9,89 nyersrost (gr) 0,92 nyershamu (gr) 1,21 (100 gr-ra) Táplálási javaslat: Szárnyas vagy baromfi allergiás kutyáknak ez a termék adható! Az étel a kutyák számára rendkívül ízletes és kedvelt, valamint alacsony zsír és kalória tartalma miatt súly- és/vagy emésztési problémákkal küzdő kutyák számámára is ajánlott.  Nem főtt eledellel való etetésen tartott kutyák részére javasolt a fokozatos hozzászoktatás. Termékeink emberi fogyasztásra alkalmas minőségi összetevőkből készített teljes értékű állateledelek kutyák számára.

899 Ft-tól

DISZNÓ GONDOLATOK

A 63% arányban sertéshúst, és belsőségeket tartalmazó termékünk halolaj és baromfimentes, rizses körete sárgarépában és zellerben gazdag. Tartósítószert-, mesterséges ízfokozókat és színezéket nem tartalmaz. Gluténmentes, hüvelyesmentes. Kiszerelés: 250, 400 gramm. A fagyasztóban tárolható és mikrohullámú sütőben melegíthető edénybe csomagolt étel, közvetlen tálalásra is alkalmas. Fő összetevők:  sertéshús, sertésszív-vese-máj, rizs, hajdina, sárgarépa, zeller, olajkeverék energia (kcal) 164,65 nyersfehérje (gr) 23,8 nyerszsír (gr) 9,6 szénhidrát (gr) 9,75 nyersrost (gr) 0,59 nyershamu (gr) 1,51 (100 gr-ra) Táplálási javaslat: Szárnyas vagy baromfi  allergiás kutyáknak ez a termék adható ! Az étel a kutyák számára rendkívül ízletes és kedvelt, de javasoljuk a táplálék adagolási ajánlás figyelembevételét, mert a termék magas tápanyag tartalmú.  Nem főtt eledellel való etetésen tartott kutyák részére javasolt a fokozatos hozzászoktatás. Termékeink emberi fogyasztásra alkalmas minőségi összetevőkből készített teljes értékű állateledelek kutyák számára.

719 Ft-tól