"Egy kutya ára" - című cikk mentén

2019.11.06

Nem győzzük eleget hangoztatni, hogy az állattartás egyszerűen nem való mindenkinek. Egy kutyát nem elég megvenni és mutogatni az ismerősöknek, hanem gondoskodni kell az egészséges életkörülményeiről. Ennek pedig költsége van. Sajnos még mindig sokan képesek rendkívül drága divat felszereléseket vásárolni, amiben pompázhat ugyan a kutyájuk, de a mindennapi élelmezésre továbbra is a "költséghatékony" (értsd: olcsó), de egészségtelen eledeleket választják. A kutya egészséges etetése mondjuk ki nem olcsó, és hozzáértést igényel.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a NÉBIH állatvédelemmel foglalkozó "Szabad a gazdi" Facebook oldalán rátaláltunk az alábbi cikkre. 

A cikkben Marton Attila kiválóan leírja a kutyatartással kapcsolatos problémákat és azok következményeit. A cikk egy részletét itt szeretnénk idézni, mert az alábbi sorok mindenben rávilágítanak arra a problémára, amely miatt a FERBELT® a főtt kutyaeledeleket kezdte gyártani mindazon kutyatartók részére, akik felfogták a jelentőségét a minőségi eledellel való etetésnek.

"Kezdjük a táplálással, ami a modern kor embere esetében elvesztette eredeti funkcióját.

Elsődlegesen nem a kulináris élményekről szólna az evés. Hanem arról, hogy a szervezetünkbe bevisszük azokat a "dolgokat", amiktől az képes működni úgy, hogy nem fejlődik ki egészségügyi rendellenesség. Ergo, a szervezet fenntartja magát és optimális mértékben egészséges képes maradni. A táplálkozás milyensége alapjaiban határozza meg az egészségünket. És ez nincs máshogy a kutyák esetében sem.

Az, hogy egy kutya megeszi a rendkívül olcsó, nagy kiszerelésben kapható tápot, nem jelenti azt, hogy az számára egészséges lenne. Főleg hosszútávon. Megeszi, mivel az egyik legelemibb ösztön a fajfenntartás, aminek szerves része az, hogy enni kell!
Hasonló a helyzet a kizárólag a tányéron megmaradó ételmaradékkal való etetéskor. Gazdaságosnak tényleg gazdaságos. Viszont a kutya egy teljesen más faj, más biológiai igényekkel. Az ami nekünk tápláló (ha erre odafigyelünk) nem biztos, hogy a kutyánknak is az. Saját gasztronómiai szokásaink szerint nem mindegy, hogy csülökpörkölt vagy görög saláta az, ami a menünk fő összetevőjét adja. És ami végül a kutyánk táljában is landol.
Ekkor még nem is beszéltünk azokról a fűszerekről és alapanyagokról, amelyek nem hogy feleslegesek egy kutya számára, de adott esetben még károsak is.

Ha egy kutyát hosszútávon egészségesen szeretnénk tartani, a megfelelő táplálás elengedhetetlen. És itt mellékesen - de nagy nyomatékkal - megjegyzem, hogy az egészség egy folyamat. Attól, hogy a kutyámat most helytelenül etetem, lehet, hogy ennek káros hatása csak évekkel később jelentkezik. Anélkül, hogy valaha rájönnék, hogy a probléma a nem megfelelő táplálással van."*

*hiv.: https://kutyabajok.blog.hu 


A FERBELT® nem kevesebbet ígér, mint tudományt, szakértelmet és szeretetet, hogy olyan étel kerüljön kedvenced elé, ami a legjobb lehet neki.