Ételallergiás a kutya?

Manapság megdőlni látszik a korábbi "szakértői" vélekedés, hogy csak a túltenyésztett kutyák lesznek ételallergiások, leginkább csirke-allergiások. Sajnos, ahogy mi emberek, a kutyák is allergiássá tudnak válni sok mindenre. Mik lehetnek a tünetek?

  • A kutya múlni nem akaró vakaródzással szenved
  • Visszatérő bőrfertőzések jellenek meg. Bőrpír, csalánkiütés, sebek, gombás fertőzés
  • Száraz, pikkelyes bőr
  • Krónikus bőr-, fülgyulladás
  • Orrfolyás, tüsszögés, gyulladt szemek

Először is különbséget kell tenni az ételallergia és az étel intolerancia között, amelynek tünetei lehetnek hasonlóak, de akkor jelentkezik amikor a  kutya immunkrendszere tévesen úgy azonosítja az élelem valamelyik összetevőjét, mintha az káros lenne a szervezetére, ezért olyan immunglobulin E védekező antitesteket hoz létre, és juttat a véráramba, amely küzdeni próbál ellene. Az élelmiszer(összetevő) intolerancia hasmenéssel, hányással járó védekezést vált ki a kutyánál. 

Minden gazdinak fájó látni, a szenvedő kutyáját, de jó hír, hogy az ételallergia és az ételintolerancia tünetei megszűntethetőek, ha a kiváltó élelmiszerösszetevőt elhagyjuk a kutya étrendjéből.

Sokan félve a csirke-allergiától, megelőzésként mindent kerülnek a kutya étrendjében, aminek csőre vagy tolla van. Ugyanakkor a kereskedelemben kapható állateledelek gyakran tartalmazzák a következő összetevőket: emulgeálószerek, ízfokozók, színezékek és tartósítószerek, valamint hormonokkal és vegyi anyagokkal telt, elhullott állatok húsából feldolgozott fehérje liszt. Ezek is kiváltói lehetnek az ételallergiának, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a tej-, tejtermékek, tojás, gabonafélék is allergizálhatnak. Utóbbi összetevők a legtöbb tápban megtalálhatóak, és sajnos attól, hogy azt látod egy termék csomagolásán "báránnyal ízesítve" ez legkevsébé sem azt jelenti, hogy nem csirke és gabonaféleség lesz a meghatározó összetevő. (lsd: Ne mérgezd a kutyád! cikkünkben)

Ha egy kutya allergiás lett, akkor ahogyan az embereknél is, igen nagy az esélye hogy több dologra is allergiás lesz. Ide kell sorolni a pollen, fű, rovarok és vegyszer allergiát is. Érdemes az allergia erősebb jelei alapján megfigyelni, hogy

  • adott évszakban, bizonyos növény(ek) virágzási idejében erősödő allergiás tünetek
  • takarítás, vegyszerhasználat vagy bizonyos helyeken tett látogatás után erősebb allergiás tünetek
ugyan elárulhatják a másodlagos allergia jelenlétét.  Ahhoz hogy megtudd a kutyád mire allergiás, alapvetően mégis a drága laboratóriumi vizsgálatok helyett a korlátozott összetevős étkeztetés, vagyis az eliminációs diéta nyújthat megoldást. Ne dőlj be "varázs" szövegeknek, hogy csak egy megfelelő gyártói termék erre az ideális! Szerencsére ezt módszert több gyártó terméke is támogatja.


A eliminációs (elhagyásos, kiiktatásos vagy kizárásos) diéta során, a gyaníthatóan allergiás tüneteket előidéző élelmiszereket iktassuk ki a kutya étrendjéből. A kutya új eledelében az élelmiszer összetevők, különösen a fehérjék, olyanok legyenek, amelyeknek a kutya nem lehetett korábban kitett - így tehát kevésbé valószínű, hogy  érzékeny legyen. Lehetőleg kevés fajta körettel készült eledel legyen.

Az eliminációs diétát minimum 8-10 hétig kell tartani, mert nem csak a bélcsatornákból, de a kutya szervezetéből is ki kell ürülnie az allergiát kiváltó összetevőknek. Miután sikerült teljesen tünetmentessé tenni barátodat, fokozatosan és egyesével kell vissza adagolni a különböző állati fehérjéket, és a tünetek jelentezésével megbizonyosodni az ellergiát okozó eledel összetevőről. 


Olvass tovább az allergiákról itt»

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg FaceBook-on, amihez a cikk alján találsz közvetlen megosztógombot.

HALLGATAG BÁRÁNYOK

A 58% arányban darált bárányhúst, és belsőségeket tartalmazó termékünk halolaj és baromfimentes, rizses körete sütőtökkel, spenóttal, és almával ízesített. Tartósítószert-, mesterséges ízfokozókat és színezéket nem tartalmaz. Gluténmentes, hüvelyesmentes. Kiszerelés: 250, 400 gramm. A fagyasztóban tárolható és mikrohullámú sütőben melegíthető edénybe csomagolt étel, közvetlen tálalásra is alkalmas. Fő összetevők: Bárányhús, bárány szív-vese-máj, rizs, spenót, sütőtök, alma energia (kcal) 161,25 nyersfehérje (gr) 23,5 nyerszsír (gr) 9,1 szénhidrát (gr) 9,51 nyersrost (gr) 0,62 nyershamu (gr) 1,49 (100 gr-ra) Táplálási javaslat: Szárnyas vagy baromfi allergiás kutyáknak ez a termék adható! Az étel a kutyák számára rendkívül ízletes és kedvelt, de javasoljuk a táplálék adagolási ajánlás figyelembevételét, mert a termék magas tápanyag tartalmú. Nem főtt eledellel való etetésen tartott kutyák részére javasolt a fokozatos hozzászoktatás. Termékeink emberi fogyasztásra alkalmas minőségi összetevőkből készített teljes értékű állateledelek kutyák számára.

1.199 Ft-tól

PIMASZ BORJÚ

A 56% arányban darált borjúhúst tartalmazó termékünk halolaj-, belsőség- és baromfimentes, kölessel készített körete sárgarépában, almában és zellerben gazdag. Tartósítószert-, mesterséges ízfokozókat és színezéket nem tartalmaz. Gluténmentes, hüvelyesmentes. Kiszerelés: 250, 400 gramm. A fagyasztóban tárolható és mikrohullámú sütőben melegíthető edénybe csomagolt étel, közvetlen tálalásra is alkalmas. Fő összetevők: borjúhús,köles, sárgarépa, zeller, alma  energia (kcal) 158,5 nyersfehérje (gr) 24,3 nyerszsír (gr) 7,9 szénhidrát (gr) 8,56 nyersrost (gr) 0,69 nyershamu (gr) 1,41 (100 gr-ra) Táplálási javaslat: Szárnyas vagy baromfi allergiás kutyáknak ez a termék adható! Az étel a kutyák számára rendkívül ízletes és kedvelt, de javasoljuk a táplálék adagolási ajánlás figyelembevételét, mert a termék magas tápanyag tartalmú. Nem főtt eledellel való etetésen tartott kutyák részére javasolt a fokozatos hozzászoktatás. Termékeink emberi fogyasztásra alkalmas minőségi összetevőkből készített teljes értékű állateledelek kutyák számára.

899 Ft-tól

TÖKÖS-VADAS fogás

Különleges "Tökös-Vadas" termékünk kifejezetten az ételallergiákkal küzdő, vagy különlegességre vágyóknak készült. A termék szarvas és vaddisznó húsának javát tartalmazza. Sok kutyának van ételallergiája, ételintoleranciája vagy speciális diétára szüksége. A felméréseink alapján, kifejezetten az allergiás kutyáknak készült ez a speciális termékünk, amely allergénmentes kutyaétel könnyen emészthető és egészséges. A termék nem alleriás kutyák számára is fogyasztható, különleges eledel. GMO-, glutén-, rizs-,  laktóz- és tejtermék-, tojás-, szója-, kukorica-, hüvelyes-, máj, baromfi-/szárnyas-, hal- halolaj- és belsőség mentes megfeleléssel. Tartósítószert-, mesterséges ízfokozókat és színezéket nem tartalmaz. Kiszerelés: 250, 400 gramm. A fagyasztóban tárolható és mikrohullámú sütőben melegíthető edénybe csomagolt étel, közvetlen tálalásra is alkalmas. Fő összetevők:  szarvashús, vaddisznóhús, köles, sütőtök, alma, zabpehely energia (kcal) 168,5 nyersfehérje (gr) 22,1 nyerszsír (gr) 7,8 szénhidrát (gr) 9,98 nyersrost (gr) 1,25 nyershamu (gr) 1,3 (100 gr-ra) Termékeink emberi fogyasztásra alkalmas minőségi összetevőkből készített teljes értékű állateledelek kutyák számára. Táplálási javaslat: Szárnyas allergiás kutyáknak ez a termék adható! Az étel a kutyák számára rendkívül ízletes és kedvelt, de javasoljuk a táplálék adagolási ajánlás figyelembevételét.  Száraz tápon és konzerven tartott kutyák részére javasolt a fokozatos (egy hét alatt) hozzászoktatás, annak érdekében, hogy elkerülhetők legyenek a tápváltás esetén felmerülő problémák (pl.: emésztési panaszok)  Vásárlóink nem jeleztek vissza ilyen jellegű panaszokat, de a fenti ajánlást minden táplálásváltoztatás során figyelembe kell venni, és jelezni szükséges.

1.399 Ft-tól

SHERWOOD-i NYÚL lakoma

Az 51% arányban darált sovány nyúlhúst tartalmazó termékünk   barnarizses körete sárgarépában és zellerben gazdag. Tartósítószert-, mesterséges ízfokozókat és színezéket nem tartalmaz. Baromfi-, glutén és hüvelyesmentes. Olajakat és csontot nem tartalmaz. Kiszerelés: 250, 400 gramm. A fagyasztóban tárolható és mikrohullámú sütőben melegíthető edénybe csomagolt étel, közvetlen tálalásra is alkalmas. Fő összetevők: Nyúlhús, -szív, -máj, barnarizs, hajdina, sárgarépa, zeller. energia (kcal) 133,42 nyersfehérje (gr) 12,32 nyerszsír (gr) 4,7 szénhidrát (gr) 9,89 nyersrost (gr) 0,92 nyershamu (gr) 1,21 (100 gr-ra) Táplálási javaslat: Szárnyas vagy baromfi allergiás kutyáknak ez a termék adható! Az étel a kutyák számára rendkívül ízletes és kedvelt, valamint alacsony zsír és kalória tartalma miatt súly- és/vagy emésztési problémákkal küzdő kutyák számámára is ajánlott.  Nem főtt eledellel való etetésen tartott kutyák részére javasolt a fokozatos hozzászoktatás. Termékeink emberi fogyasztásra alkalmas minőségi összetevőkből készített teljes értékű állateledelek kutyák számára.

899 Ft-tól

DISZNÓ GONDOLATOK

A 63% arányban sertéshúst, és belsőségeket tartalmazó termékünk halolaj és baromfimentes, rizses körete sárgarépában és zellerben gazdag. Tartósítószert-, mesterséges ízfokozókat és színezéket nem tartalmaz. Gluténmentes, hüvelyesmentes. Kiszerelés: 250, 400 gramm. A fagyasztóban tárolható és mikrohullámú sütőben melegíthető edénybe csomagolt étel, közvetlen tálalásra is alkalmas. Fő összetevők:  sertéshús, sertésszív-vese-máj, rizs, hajdina, sárgarépa, zeller, olajkeverék energia (kcal) 164,65 nyersfehérje (gr) 23,8 nyerszsír (gr) 9,6 szénhidrát (gr) 9,75 nyersrost (gr) 0,59 nyershamu (gr) 1,51 (100 gr-ra) Táplálási javaslat: Szárnyas vagy baromfi  allergiás kutyáknak ez a termék adható ! Az étel a kutyák számára rendkívül ízletes és kedvelt, de javasoljuk a táplálék adagolási ajánlás figyelembevételét, mert a termék magas tápanyag tartalmú.  Nem főtt eledellel való etetésen tartott kutyák részére javasolt a fokozatos hozzászoktatás. Termékeink emberi fogyasztásra alkalmas minőségi összetevőkből készített teljes értékű állateledelek kutyák számára.

719 Ft-tól