Ételallergiás a kutya?

Manapság megdőlni látszik a korábbi "szakértői" vélekedés, hogy csak a túltenyésztett kutyák lesznek ételallergiások, leginkább csirke-allergiások. Sajnos, ahogy mi emberek, a kutyák is allergiássá tudnak válni sok mindenre. Mik lehetnek a tünetek?

  • A kutya múlni nem akaró vakaródzással szenved
  • Visszatérő bőrfertőzések jellenek meg. Bőrpír, csalánkiütés, sebek, gombás fertőzés
  • Száraz, pikkelyes bőr
  • Krónikus bőr-, fülgyulladás
  • Orrfolyás, tüsszögés, gyulladt szemek

Először is különbséget kell tenni az ételallergia és az étel intolerancia között, amelynek tünetei lehetnek hasonlóak, de akkor jelentkezik amikor a  kutya immunkrendszere tévesen úgy azonosítja az élelem valamelyik összetevőjét, mintha az káros lenne a szervezetére, ezért olyan immunglobulin E védekező antitesteket hoz létre, és juttat a véráramba, amely küzdeni próbál ellene. Az élelmiszer(összetevő) intolerancia hasmenéssel, hányással járó védekezést vált ki a kutyánál. 

Minden gazdinak fájó látni, a szenvedő kutyáját, de jó hír, hogy az ételallergia és az ételintolerancia tünetei megszűntethetőek, ha a kiváltó élelmiszerösszetevőt elhagyjuk a kutya étrendjéből.

Sokan félve a csirke-allergiától, megelőzésként mindent kerülnek a kutya étrendjében, aminek csőre vagy tolla van. Ugyanakkor a kereskedelemben kapható állateledelek gyakran tartalmazzák a következő összetevőket: emulgeálószerek, ízfokozók, színezékek és tartósítószerek, valamint hormonokkal és vegyi anyagokkal telt, elhullott állatok húsából feldolgozott fehérje liszt. Ezek is kiváltói lehetnek az ételallergiának, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a tej-, tejtermékek, tojás, gabonafélék is allergizálhatnak. Utóbbi összetevők a legtöbb tápban megtalálhatóak, és sajnos attól, hogy azt látod egy termék csomagolásán "báránnyal ízesítve" ez legkevsébé sem azt jelenti, hogy nem csirke és gabonaféleség lesz a meghatározó összetevő. (lsd: Ne mérgezd a kutyád! cikkünkben)

Ha egy kutya allergiás lett, akkor ahogyan az embereknél is, igen nagy az esélye hogy több dologra is allergiás lesz. Ide kell sorolni a pollen, fű, rovarok és vegyszer allergiát is. Érdemes az allergia erősebb jelei alapján megfigyelni, hogy

  • adott évszakban, bizonyos növény(ek) virágzási idejében erősödő allergiás tünetek
  • takarítás, vegyszerhasználat vagy bizonyos helyeken tett látogatás után erősebb allergiás tünetek
ugyan elárulhatják a másodlagos allergia jelenlétét.  Ahhoz hogy megtudd a kutyád mire allergiás, alapvetően mégis a drága laboratóriumi vizsgálatok helyett a korlátozott összetevős étkeztetés, vagyis az eliminációs diéta nyújthat megoldást. Szerencsére ezt módszert több gyártó terméke is támogatja. A FERBELT® eledelek többsége alkalmas az eliminációs diéta tartására.


Mi az eliminációs diéta lényege? A eliminációs (elhagyásos, kiiktatásos vagy kizárásos) diéta során, a gyaníthatóan allergiás tüneteket előidéző élelmiszereket iktassuk ki a kutya étrendjéből. A kutya új eledelében az élelmiszer összetevők, különösen a fehérjék, olyanok legyenek, amelyeknek a kutya nem lehetett korábban kitett - így tehát kevésbé valószínű, hogy  érzékeny legyen. Lehetőleg kevés fajta körettel készült eledel legyen.

Az eliminációs diétát minimum 8-10 hétig kell tartani, mert nem csak a bélcsatornákból, de a kutya szervezetéből is ki kell ürülnie az allergiát kiváltó összetevőknek. Miután sikerült teljesen tünetmentessé tenni barátodat, fokozatosan és egyesével kell vissza adagolni a különböző állati fehérjéket, és a tünetek jelentezésével megbizonyosodni az ellergiát okozó eledel összetevőről. 


Olvass tovább az allergiákról itt»

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg Facebook-on, amihez a cikk alján találsz közvetlen megosztógombot.

HALLGATAG BÁRÁNYOK

A 58% arányban darált bárányhúst, és belsőségeket tartalmazó termékünk halolaj és baromfimentes, rizses körete sütőtökkel, spenóttal, és almával ízesített. Tartósítószert-, mesterséges ízfokozókat és színezéket nem tartalmaz. Gluténmentes, hüvelyesmentes. Monoprotein termék. Kiszerelés: 250, 400 gramm. A fagyasztóban tárolható és mikrohullámú sütőben melegíthető edénybe csomagolt étel, közvetlen tálalásra is alkalmas. Ajánlott mennyiség: 4-7 kg tömegű kutyának 250 gramm/nap, 8-12 kg tömegű kutyának 400 gramm/nap. Fő összetevők: Bárányhús, bárány szív-vese-máj, rizs, spenót, sütőtök, alma Már környezetbarát, "GREENWORLD" csomagolásban is kapható!

1.099 Ft-tól

PIMASZ BORJÚ

A darált borjúhúst (56%) tartalmazó termékünk   kölessel készített körete sárgarépában, almában és zellerben gazdag. Monoprotein termék. Tartósítószert-, mesterséges ízfokozókat és színezéket,   belsőséget nem tartalmaz. Gluténmentes, hüvelyesmentes, baromfimentes. Kiszerelés: 250, 400 gramm. A fagyasztóban tárolható és mikrohullámú sütőben melegíthető edénybe csomagolt étel, közvetlen tálalásra is alkalmas. Ajánlott mennyiség : 4-7 kg tömegű kutyának 250 gramm/nap, 8-12 kg tömegű kutyának 400 gramm/nap. Fő összetevők: borjúhús, köles, sárgarépa, zeller, alma Eliminációs diéta tartására alkalmas termék. Már környezetbarát, "GREENWORLD" csomagolásban is kapható!

1.099 Ft-tól

TÖKÖS-VADAS fogás

Különleges "Tökös-Vadas" termékünk kifejezetten az ételallergiákkal küzdő, vagy különlegességre vágyóknak készült.  GMO-, glutén-, rizs-,  laktóz- és tejtermék-, tojás-, szója-, kukorica-, hüvelyes-, máj, baromfi-/szárnyas-, hal- halolaj- és belsőség mentes megfeleléssel. Tartósítószert-, mesterséges ízfokozókat és színezéket nem tartalmaz. Kiszerelés: 250, 400 gramm. A fagyasztóban tárolható és mikrohullámú sütőben melegíthető edénybe csomagolt étel, közvetlen tálalásra is alkalmas. Ajánlott mennyiség: 4-7 kg tömegű kutyának 250 gramm/nap, 8-12 kg tömegű kutyának 400 gramm/nap. Fő összetevők:  szarvashús, vaddisznóhús, köles, sütőtök, alma, zabpehely Eliminációs diéta tartására alkalmas termék. Már környezetbarát, "GREENWORLD" csomagolásban is kapható!

1.099 Ft-tól

SHERWOOD-i NYÚL lakoma

Az 51% arányban darált sovány nyúlhúst tartalmazó termékünk   barnarizses körete sárgarépában és zellerben gazdag. Tartósítószert-, mesterséges ízfokozókat és színezéket nem tartalmaz. Baromfi-, glutén és hüvelyesmentes. Olajakat és csontot nem tartalmaz. Monoprotein termék. Kiszerelés: 250, 400 gramm. A fagyasztóban tárolható és mikrohullámú sütőben melegíthető edénybe csomagolt étel, közvetlen tálalásra is alkalmas. Ajánlott mennyiség: 4-7 kg tömegű kutyának 250 gramm/nap, 8-12 kg tömegű kutyának 400 gramm/nap. Fő összetevők: Nyúlhús, -szív, -máj, barnarizs, hajdina, sárgarépa, zeller. Eliminációs diéta tartására alkalmas termék Már környezetbarát, "GREENWORLD" csomagolásban is kapható!

999 Ft-tól

DISZNÓ GONDOLATOK

A 63% arányban sertéshúst, és belsőségeket tartalmazó termékünk halolaj és baromfimentes, rizses körete sárgarépában és zellerben gazdag. Tartósítószert-, mesterséges ízfokozókat és színezéket nem tartalmaz. Gluténmentes, hüvelyesmentes. Monoprotein termék. Kiszerelés: 250, 400 gramm. A fagyasztóban tárolható és mikrohullámú sütőben melegíthető edénybe csomagolt étel, közvetlen tálalásra is alkalmas. (Eledeleinkből ajánlott mennyiség: 4-7 kg tömegű kutyának 250 gramm/nap, 8-12 kg tömegű kutyának 400 gramm/nap.) Fő összetevők:  sertéshús, sertésszív-vese-máj, rizs, hajdina, sárgarépa, zeller Már környezetbarát, "GREENWORLD" csomagolásban is kapható!

899 Ft-tól