Ételallergiás a kutya?

2019.10.18

Manapság megdőlni látszik a korábbi "szakértői" vélekedés, hogy csak a túltenyésztett kutyák lesznek ételallergiások, leginkább csirke-allergiások. Sajnos, ahogy mi emberek, a kutyák is allergiássá tudnak válni sok mindenre. Mik lehetnek a tünetek?

  • A kutya múlni nem akaró vakaródzással szenved
  • Visszatérő bőrfertőzések jellenek meg. Bőrpír, csalánkiütés, sebek, gombás fertőzés
  • Száraz, pikkelyes bőr
  • Krónikus bőr-, fülgyulladás
  • Orrfolyás, tüsszögés, gyulladt szemek

Először is különbséget kell tenni az ételallergia és az étel intolerancia között, amelynek tünetei lehetnek hasonlóak, de akkor jelentkezik amikor a  kutya immunkrendszere tévesen úgy azonosítja az élelem valamelyik összetevőjét, mintha az káros lenne a szervezetére, ezért olyan immunglobulin E védekező antitesteket hoz létre, és juttat a véráramba, amely küzdeni próbál ellene. Az élelmiszer(összetevő) intolerancia hasmenéssel, hányással járó védekezést vált ki a kutyánál. 

Minden gazdinak fájó látni, a szenvedő kutyáját, de jó hír, hogy az ételallergia és az ételintolerancia tünetei megszűntethetőek, ha a kiváltó élelmiszerösszetevőt elhagyjuk a kutya étrendjéből.

Sokan félve a csirke-allergiától, megelőzésként mindent kerülnek a kutya étrendjében, aminek csőre vagy tolla van. Ugyanakkor a kereskedelemben kapható állateledelek gyakran tartalmazzák a következő összetevőket: emulgeálószerek, ízfokozók, színezékek és tartósítószerek, valamint hormonokkal és vegyi anyagokkal telt, elhullott állatok húsából feldolgozott fehérje liszt. Ezek is kiváltói lehetnek az ételallergiának, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a tej-, tejtermékek, tojás, gabonafélék is allergizálhatnak. Utóbbi összetevők a legtöbb tápban megtalálhatóak, és sajnos attól, hogy azt látod egy termék csomagolásán "báránnyal ízesítve" ez legkevsébé sem azt jelenti, hogy nem csirke és gabonaféleség lesz a meghatározó összetevő. (lsd: Ne mérgezd a kutyád! cikkünkben)

Ha egy kutya allergiás lett, akkor ahogyan az embereknél is, igen nagy az esélye hogy több dologra is allergiás lesz. Ide kell sorolni a pollen, fű, rovarok és vegyszer allergiát is. Érdemes az allergia erősebb jelei alapján megfigyelni, hogy

  • adott évszakban, bizonyos növény(ek) virágzási idejében erősödő allergiás tünetek
  • takarítás, vegyszerhasználat vagy bizonyos helyeken tett látogatás után erősebb allergiás tünetek
ugyan elárulhatják a másodlagos allergia jelenlétét.  Ahhoz hogy megtudd a kutyád mire allergiás, alapvetően mégis a drága laboratóriumi vizsgálatok helyett a korlátozott összetevős étkeztetés, vagyis az eliminációs diéta nyújthat megoldást. Szerencsére ezt módszert több gyártó terméke is támogatja. A FERBELT® eledelek többsége alkalmas az eliminációs diéta tartására.


Mi az eliminációs diéta lényege? A eliminációs (elhagyásos, kiiktatásos vagy kizárásos) diéta során, a gyaníthatóan allergiás tüneteket előidéző élelmiszereket iktassuk ki a kutya étrendjéből. A kutya új eledelében az élelmiszer összetevők, különösen a fehérjék, olyanok legyenek, amelyeknek a kutya nem lehetett korábban kitett - így tehát kevésbé valószínű, hogy  érzékeny legyen. Lehetőleg kevés fajta körettel készült eledel legyen.

Az eliminációs diétát minimum 8-10 hétig kell tartani, mert nem csak a bélcsatornákból, de a kutya szervezetéből is ki kell ürülnie az allergiát kiváltó összetevőknek. Miután sikerült teljesen tünetmentessé tenni barátodat, fokozatosan és egyesével kell vissza adagolni a különböző állati fehérjéket, és a tünetek jelentezésével megbizonyosodni az ellergiát okozó eledel összetevőről. 


Olvass tovább az allergiákról itt»

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg Facebook-on, amihez a cikk alján találsz közvetlen megosztógombot.