Halottak napja és a kutya

A halottakra kultúránként kicsit másként, ugyanakkor kicsit egyformán is emlékezünk meg. 

Októbert 31.-én az angolszász területeken tartják a Halloween ünnepet, ami ősi kelta ünnep, amely hazánkban is egyre elterjedtebb már.

Jutalomfalatot vagy csínyt?
Jutalomfalatot vagy csínyt?


A hetedik századtól a keresztények valamennyi elhunytra emlékeznek november 1.-én, amit mindenszentek napjának hívnak. Majd november 2.-án, halottak napján közeli szeretteiknek gyújtanyak gyertyát.

Az ősi Azték kultúrában is megemlékeztek az eltávozott lelkekről. Mexikóban is november 2.-án tartják a halottak napját, azaz az El Día de los Muertos-t.

Bár 1913-tól Calavera La Catrina az egyik legismertebb jelképe kultúrájukban a halottak napjának, nem szabad elfelejteni hogy azt megelőzően a mexikói meztelen kutya volt az, amely szinte minden megemlékezésen meghatározó volt A Xoloitzcuintle-ről hitték úgy, hogy lelki segítő, aki a végső nyughelyre kíséri az elhunyt lelkét.

Feltétlen érdekes hasonlóságot mutat az egyiptomi vallással abban, hogy náluk Anubisz (sakál vagy vadkutya) vezette a halottakat az alvilágba.


  • Te mit gondolsz, mi lehet a hagyományok hasonlósá mögött? 
  • Tudatlan őseink meséi, vagy millió éves tapasztalatuk?

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg Facebook-on, amihez a cikk alján találsz közvetlen megosztógombot.

FILMAJÁNLÓ

COCO

amerikai családi animációs film, 105 perc, 2017

A Coco története egy mexikói községben játszódik, ahol a halottak napjára készülnek. Merőben más felfogásuk van ebben a kultúrában a halálról, a túlvilágról és az elhunytakra való emlékezésről, mint nálunk - ez a kulturális különbség viszont a film előnyévé válik egy európai néző számára. A faluban él egy susztercsalád, a jellegzetességük, hogy megvetik a zene bármely formáját. Ez egy családi tradíció, ugyanis a zenész üknagypapa annak idején magára hagyta a famíliát a feltételezett siker érdekében. A kis Miguelt azonban a zene teszi boldoggá, padlásán elbújva dalolászik és gitározik. Egy családi perpatvar után Miguel elszökik, majd meglepetésére a holtak földjén találja magát. A filmben a jellegzetes mexikói kultúra jegyei közt találjuk Xoloitzcuintle-t is.

HALLGATAG BÁRÁNYOK

A 58% arányban darált bárányhúst, és belsőségeket tartalmazó termékünk halolaj és baromfimentes, rizses körete sütőtökkel, spenóttal, és almával ízesített. Tartósítószert-, mesterséges ízfokozókat és színezéket nem tartalmaz. Gluténmentes, hüvelyesmentes. Monoprotein termék. Kiszerelés:  400 gramm. A fagyasztóban tárolható és mikrohullámú sütőben melegíthető edénybe csomagolt étel, közvetlen tálalásra is alkalmas. Ajánlott mennyiség: 10-12 kg tömegű kutyának 400 gramm/nap. Fő összetevők: Bárányhús, bárány szív-vese-máj, rizs, spenót, sütőtök, alma Már környezetbarát, "GREENWORLD" csomagolásban is kapható!

1.299 Ft

PIMASZ BORJÚ

A darált borjúhúst (56%) tartalmazó termékünk   kölessel készített körete sárgarépában, almában és zellerben gazdag. Monoprotein termék. Tartósítószert-, mesterséges ízfokozókat és színezéket,   belsőséget nem tartalmaz. Gluténmentes, hüvelyesmentes, baromfimentes. Kiszerelés:  400 gramm. A fagyasztóban tárolható és mikrohullámú sütőben melegíthető edénybe csomagolt étel, közvetlen tálalásra is alkalmas. Ajánlott mennyiség : 10-14 kg tömegű kutyának 400 gramm/nap. Fő összetevők: borjúhús, köles, sárgarépa, zeller, alma, cékla Eliminációs diéta tartására alkalmas termék. Már környezetbarát, "GREENWORLD" csomagolásban is kapható!

1.399 Ft

TÖKÖS-VADAS fogás

Különleges "Tökös-Vadas" termékünk kifejezetten az ételallergiákkal küzdő, vagy különlegességre vágyóknak készült.  GMO-, glutén-, rizs-,  laktóz- és tejtermék-, tojás-, szója-, kukorica-, hüvelyes-, máj, baromfi-/szárnyas-, hal- halolaj- és belsőség mentes megfeleléssel. Tartósítószert-, mesterséges ízfokozókat és színezéket nem tartalmaz. Kiszerelés:  400 gramm. A fagyasztóban tárolható és mikrohullámú sütőben melegíthető edénybe csomagolt étel, közvetlen tálalásra is alkalmas. Ajánlott mennyiség: 10-12 kg tömegű kutyának 400 gramm/nap. Fő összetevők:  szarvashús, vaddisznóhús, köles, sütőtök, alma, zabpehely Eliminációs diéta tartására alkalmas termék. Már környezetbarát, "GREENWORLD" csomagolásban is kapható!

1.099 Ft-tól

SHERWOOD-i NYÚL lakoma

Az 51% arányban darált sovány nyúlhúst tartalmazó termékünk   barnarizses körete sárgarépában és zellerben gazdag. Tartósítószert-, mesterséges ízfokozókat és színezéket nem tartalmaz. Baromfi-, glutén és hüvelyesmentes. Olajakat és csontot nem tartalmaz. Monoprotein termék. Kiszerelés:  400 gramm. A fagyasztóban tárolható és mikrohullámú sütőben melegíthető edénybe csomagolt étel, közvetlen tálalásra is alkalmas. Ajánlott mennyiség: 10-12 kg tömegű kutyának 400 gramm/nap. Fő összetevők: Nyúlhús, -szív, -máj, barnarizs, hajdina, sárgarépa, zeller. Eliminációs diéta tartására alkalmas termék Már környezetbarát, "GREENWORLD" csomagolásban is kapható!

999 Ft-tól

DISZNÓ GONDOLATOK

A 63% arányban sertéshúst, és belsőségeket tartalmazó termékünk halolaj és baromfimentes, rizses körete sárgarépában és zellerben gazdag. Tartósítószert-, mesterséges ízfokozókat és színezéket nem tartalmaz. Gluténmentes, hüvelyesmentes. Monoprotein termék. Kiszerelés:  400 gramm. A fagyasztóban tárolható és mikrohullámú sütőben melegíthető edénybe csomagolt étel, közvetlen tálalásra is alkalmas. (Eledeleinkből ajánlott mennyiség: 10-12 kg tömegű kutyának 400 gramm/nap.) Fő összetevők:  sertéshús, sertésszív-vese-máj, rizs, hajdina, sárgarépa, zeller Már környezetbarát, "GREENWORLD" csomagolásban is kapható!

1.299 Ft

    SÜTŐTÖK: Az antioxidánsokban és A-vitaminban gazdag tök jó barátja a kutyáknak. Az érzékeny gyomor, az emésztési problémák esetén segít enyhíteni a panaszokat, a fájdalmat. Segít szabályozni a vércukorszintet, jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, így nagy segítséget jelent a túlsúlyos kedvenceknek.