Halottak napja és a kutya

2019.10.20

A halottakra kultúránként kicsit másként, ugyanakkor kicsit egyformán is emlékezünk meg. 

Októbert 31.-én az angolszász területeken tartják a Halloween ünnepet, ami ősi kelta ünnep, amely hazánkban is egyre elterjedtebb már.

Jutalomfalatot vagy csínyt?
Jutalomfalatot vagy csínyt?


A hetedik századtól a keresztények valamennyi elhunytra emlékeznek november 1.-én, amit mindenszentek napjának hívnak. Majd november 2.-án, halottak napján közeli szeretteiknek gyújtanyak gyertyát.

Az ősi Azték kultúrában is megemlékeztek az eltávozott lelkekről. Mexikóban is november 2.-án tartják a halottak napját, azaz az El Día de los Muertos-t.

Bár 1913-tól Calavera La Catrina az egyik legismertebb jelképe kultúrájukban a halottak napjának, nem szabad elfelejteni hogy azt megelőzően a mexikói meztelen kutya volt az, amely szinte minden megemlékezésen meghatározó volt A Xoloitzcuintle-ről hitték úgy, hogy lelki segítő, aki a végső nyughelyre kíséri az elhunyt lelkét.

Feltétlen érdekes hasonlóságot mutat az egyiptomi vallással abban, hogy náluk Anubisz (sakál vagy vadkutya) vezette a halottakat az alvilágba.


  • Te mit gondolsz, mi lehet a hagyományok hasonlósá mögött? 
  • Tudatlan őseink meséi, vagy millió éves tapasztalatuk?

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg Facebook-on, amihez a cikk alján találsz közvetlen megosztógombot.

FILMAJÁNLÓ

COCO

amerikai családi animációs film, 105 perc, 2017

A Coco története egy mexikói községben játszódik, ahol a halottak napjára készülnek. Merőben más felfogásuk van ebben a kultúrában a halálról, a túlvilágról és az elhunytakra való emlékezésről, mint nálunk - ez a kulturális különbség viszont a film előnyévé válik egy európai néző számára. A faluban él egy susztercsalád, a jellegzetességük, hogy megvetik a zene bármely formáját. Ez egy családi tradíció, ugyanis a zenész üknagypapa annak idején magára hagyta a famíliát a feltételezett siker érdekében. A kis Miguelt azonban a zene teszi boldoggá, padlásán elbújva dalolászik és gitározik. Egy családi perpatvar után Miguel elszökik, majd meglepetésére a holtak földjén találja magát. A filmben a jellegzetes mexikói kultúra jegyei közt találjuk Xoloitzcuintle-t is.

    SÜTŐTÖK: Az antioxidánsokban és A-vitaminban gazdag tök jó barátja a kutyáknak. Az érzékeny gyomor, az emésztési problémák esetén segít enyhíteni a panaszokat, a fájdalmat. Segít szabályozni a vércukorszintet, jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, így nagy segítséget jelent a túlsúlyos kedvenceknek.