62 éve még kóbor kutya volt Lajka

2019.11.03

A történelem hírességeiről sokszor derülnek ki furcsaságok, olyan dolgok amit nem is gondoltál volna. Nos, Lajka kutya nevét nincs, aki ne ismerné. De kevesebben tudják Lajka kapcsán az alábbi érdekességet. Lajka űrhajós kutyának (csak) azt a biológiai küldetést kellett volna végrehajtania, amelyben az élő szervezet űrbéli viselkedését tanulmányozzák. Cikkünk azért jelenik meg most róla, mert Lajka ma 62 éve indult az űrbe.

Lajka egy keverék kutya volt, az űrprogram előtt pedig otthontalan, kóbor kutyaként élt Moszkvában. A szovjetek úgy gondolkoztak, hogy egyrészt könnyebb kutyákat tanítani mint majmokat, ahogy az amerikai űrprogram felelősei gondolkoztak. Ezen kívül a kóbor kutyáknak olyan nehéz az élete, hogy valószínűnek tartották, hogy az űrben tapasztalható nehézségeket is könnyebben és tovább fogja viselni. 

Ha eddig azt hitted, hogy  Lajka volt az első kutya, akit az űrbe küldtek, nagyot tévedsz! Egy bizonyos Albina nevű kutyus volt, akit a szovjetek elindítottak az űrbe, de  ő "csak félútig" repült fel. Szerencsére Ő élve tért vissza, de a híresebb mégis Lajka lett. Egyébklént Albina lett Lajka helyettese, tartaléka is, mert másodszorra nem akarták közvetlenül az első kilövés után újra útnak indítani . 

Egy bizonyos Mushka nevű kutyus is azokhoz a kutyákhoz tartozott, akiket elkezdtek kiképezni, azonban ő annyira megrémült a felkészítés során, hogy még az ételéhez sem nyúlt többet. Az űrprogramból ezért Ő ki is esett. - talán szerencséjére.

Bajkonúrból indult Szputnyik-2 a műhold 1957. november 3-n, fedélzetén Lajka neve azaz Лайка; jelentése: "Ugatós" űrhajós kutyával.


A fellőtt műholdnak a szovjetek egszerűen nem is terveztek visszatérő egységet, ezért Lajkára mindenképen a halál várt, de a szovjetek sokáig hamisan azt terjesztették, hogy Lajka a kilövés után még több napig életben volt. Azonban, mint az 2002-ben kiderült, a Föld körüli pályára állás után néhány órával elpusztult szegény állat. 

Bár Lajka sorsa már a felbocsátáskor a pusztulás volt, repülésének legfőbb eredménye mégis az volt, hogy bebizonyította, az élő szervezet kibír egy űrstartot és a Föld körüli pályára állást, majd a súlytalanság körülményeit.


Videóajánló:

Felméri Péter önálló estje


Felméri Péter, erdélyi magyar származású humorista a Dumaszínház rendszeres fellépője. Első önálló estés műsorát a "Majd én megmondom!" című műsort, 2016-ban sugározta Comedy Central

Ebben az önálló estés műsorában Ő is említi Lajka kutyát.

Nézd végig a videót, amihez jó szórakozást kívánunk!

Oszd meg ezt a cikket a Facebook-on, hogy minél több emberhez eljusson!