Mit érdemes tudni a kullancsról?

2019.05.07

A kullancsok olyan parazita életmódot folytató élőlények, amelyek főleg a melegvérű szárazföldi emlősök bőrén rögzülve, azok vérével táplálkoznak. A vérszívás során számos kórokozót is juttathatnak be a gazda vérkeringésébe, további betegségek bekövetkezését előidézve. El kell ismeri azt is, hogy elképesztő képességekkel rendelkeznek annak érdekében hogy életben maradjanak, szaporodjanak. Magyarországon ugyan csak kb 20 kullancsfaj ismert, de a Világon 700-nál is több faj él. Kutyádon szinte bárhol előfordulhat kullancs, és ezt mindjárt meg is érted, ha elolvasod ezt a cikket. 

A kullancsoknak három aktív, mozgásra képes fejlődési alakjuk van: a lárva (1mm-nél kisebb, 6 lábú), a nimfa (1-2mm méretű, 8 lábú) és az adult (2,5-5,5 mm ivarképes) azaz kifejlett példány, ami lehet nőstény vagy hím. A kullancsnak mind a három stádiumban vért kell szívnia az élete folytatásához, hogy továbbfejlődjön. 

A kullancsok fejlődéséhez vért kell szívniuk, mégis az életük 90%-át a gazdától szabadon élik, és képesek akár  több hónapig vagy évig is életben maradni a természetben a nélkül, hogy táplálkoznának. Bár tipikus élőhelyeik erdők, erdei tisztások, dús aljnövényzetű ligeterdők, nádasok, rétek, megtalálhatóak sok más felé, mint például városi parkokban de akár a lakásban is. Szóval kutyáink és jómagunk is bárhol összeszedhetünk kullancsot. 

A nőstény kullancs több ezer tojást helyez el a talajon, amit vízhatlan viasszal von be, hogy a kiszáradástól megóvja az utódait. A tojásokból kikelő lárvák gazdát keresnek (egér, pocok) amelyen 2-6 napig vért szívnak, majd leesnek, hogy a nimfa stádiumba fejlődjenek át egy vedléssel. Újra gazdára várnak, amely ebben a stádiumban már lehet ember vagy kutya is. A 3-8 napos vérszívás után ismét a talajra esik vissza a kullancs hogy adult egyeddé fejlődve újabb gazdára kapaszkodjon majd fel. Ekkor jut el a szaporodásra képes stádiumába a kullancs. A hím a gazda testen többet vándorol, míg a nőstény akár 8-12 napig is szívja a gazda vérét. 

Azért tudnak ilyen sokáig vért szívni a gazdatestből, mert csáprágójukkal fájdalommentesen tudnak sebet ejteni a bőr felső felületén, hogy egy kapiláris érből kezdjenek táplálkozni. Nyálmirigyükkel a szipókájukat a sebbe mélyesztik és közben véralvadás gátlót, véráramlás gyorsítása érdekében értágító molekulákat juttatnak a gazda szervezetébe. Nem csupán a fogakkal ellátott szipókával tudnak kapasszkodni, de egyes fajok cement szerű anyagot termelve is rögzíteni tudják magukat a gazda bőrén. 

Gyakori tévhit, hogy a kullancs ránk ugrik, mert ugrani ugyan nem tud, de rendkívül különleges és kifinomult érzékelőivel akár nagy távolságból is képes észlelni és kiválasztani a számára megfelelő élőlényt, amire fel tud kapaszkodni. Jellemzően 2 méternél nem magasabbról igyekszik a kullancs megvárni hogy a mellette elhaladó kiszemelt gazdára felkapaszkodhasson. Ahhoz, hogy a megfelelő gazdatestre rátaláljanak a kullancsok az un. Haller-szervükkel "hallgatóznak" naphosszat a növények levelein, szárain. Annak érdekében, hogy nagyobb eséllyel vegyék észre a levegőben a megfelelő molekulákat, illetve a madár vagy emlős által termelt hőt, a gazdát kereső kullancsok sokszor jellegzetes testtartást vesznek fel. Ilyenkor első lábukat fölfelé tartva mozgatják, ami néha akár szabad szemmel is megfigyelhető a fűszálakon és az aljnövényzeten, bokrok levelein.

"hallgatózó" kullancs
"hallgatózó" kullancs

A Haller-szerv rendkívül érzékeny és különleges. A kullancs első lábainak első ízében található ez az összetett érzékszerv, amellyel a kullancs képes a levegő mozgásait, hőmérsékletét, páratartalmát, a szén-dioxidot, az ammóniát és a fajtársai által kibocsátott feromonokat is érzékelni. A kullancs receptorai arra is alkalmasak, hogy a gerinces állatok által kibocsátott szaganyagokat nagy távolságokról is érzékeljék. Ez a különleges Haller-szerv, elektromikroszkóp általi nagyításban így néz ki:

Haller-szerv
Haller-szerv

Mint látod, ez a különleges parazita kellően sok adottsággal bír, hogy kutyánkat választhassa fejlődési, szaporodási életciklusa egyik állomásának. Belátható az is, hogy nem csak az erdei séták után válik szükségessé az alapos bunda ellenőrzés, és ha kullancsot találsz annak eltávolítása. Erről majd egy másik cikkünkben olvashatsz bővebben.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg FaceBook-on, amihez a cikk alján találsz közvetlen megosztógombot.