Ne mérgezd a kutyád!

2019.10.09

A kutyák etetéséhez ma már mindenki ért. De, ha nem is ért hozzá, attól még semmi sem akadályozza abban, hogy ne hangoztassa a véleményét, vagy akár egyenesen fanatikusan a hiteles "Kinyilatkoztatás az egyetlen igaz etetési eljárásról".

Általában azért elmondható, hogy az emberek közt egyre többeket súlyt már az  Isten-komplexus, amire politizálás nélkül is tudunk bőségesen példát. Teljesség igénye nélkül rögtön itt van a "kakastól elválasztott tyúkok esete", vagy a "vega vagyok a kutyámnak is azzá kell válnia" (-ha bele döglik is!) szemlélet.*

Mindezekhez képest az "olyan cuki, ahogy eszi a csokit", vagy "...issza a töményet" érvelés mára már nem is a legsúlyosabbak közé tartozik. Nos a kedélyek további borzolása helyett, néhány fontos tény:

1. A kutya nem macska. A kutya a macskával ellentétben nem abszolút húsevő állat.

2. Sok (olcsó)kutyatáp tartalmaz szóját. Néhány más, emberi étkezésben jól hangzó alapanyag mellett, a szója is azok közé tartozik, amit a kutya nem tud megemészteni.

3. A "baromfihús-allergia" gyakori, már a kutyák 20% szenved tőle. A baromfihúsban sok maradékanyag van, és ez bőrirritációt okoz, aminek tünetei: lábrágás, a fülkagyló belső felületének kipirulása. Ismerd fel!

4. Sokan a "jutalomfalat" kifejezést nem jól értelmezik. A jutalomfalatot nem azért adom, mert olyan aranyos vagy szép, hanem azért megdolgozott a kutya.

5. Szüksége van a kutyának csont evésre? Nincs óriási szüksége rá, ugyanis a kutya vegyes táplálkozású állat. Nem lenne betegsége akkor sem, ha egész életében egyetlen csontot sem kapna. Ja, és néhány törpe termetű kutya elbánni se tudna egy méretes csonttal.

6. Attól hogy a táp csomagolásán cuki kutya képe van, egyrészt nem biztos hogy az a kutya eszi azt a tápot, amit a képen látsz. Esélyes az is, hogy nem kutya van a csomagoláson belül. :) 

Na komolyan ide azt akartam írni, hogy bármilyen vidéki kertes övezetben nevelt marha vagy bárányos, esetleg krokodil vagy griff madár húsából készült eledel is legyen a neve az ételnek, amivel etetni szeretnéd kedvenced, nézd meg mi a tényleges összetevő. Lehet hogy van olyan gyártó, akinek a marhahúsos tápjában 5% marha hús mellett 19% baromfi fehérje is simán belekerül(t). 

Ha pl. az szerepel a csomagoláson, hogy "báránnyal ízesítve", akkor kevesebb, mint 4% bárány van benne. Ha "báránnyal" feliratot látsz, akkor legalább 4% bárányt tartalmaz, ha "bárányban gazdag", akkor legalább 14% bárányt tartalmaz, és ha "bárány vacsora" a felirat szerint, akkor legalább 26% bárányt tartalmaz. 

(A FERBELT® eledelek mindegyike legalább 51% friss húsból készül. - szerk.)

7. A jó minőségű nyers hússal etetés nem okoz semmilyen problémát a kutyának, de van, amelyik nem szereti annyira. A sertést, vadhúst főzni kell, a marhát, nyulat és a baromfit lehet nyersen adni. Kiemeltem a kulcsszót! Gondolkozz azon el, hogy vásároltál-e már, vagy hallottál-e már arról, hogy romlott húst akartak emberi fogyasztásra eldani valamelyik üzlethálózatban? Akik erre képesek, azok a kutyádnak el merik adni amit már embernek nem mernek?

8. A kutyaeledel ára sokat elárul, de nem mindent. Gondolkozz el azon, hogy az emberi étkeztetésben a köret mellett a hús alig 20%. Mi a drága a nokedli vagy a hús a pörköltben, a bulgúr zöldséggel, vagy a hús a gyrosban? Szóval, ha az árversenyben Te nyertél, akkor a kutyád már veszített. Aztán, ha nem látod hogy a gyártó az összetevők részletezésénél leírná mennyi hús is van a termékében, akkor kezdj gyanakodni!  

9. Fent már olvastad, a csokiban levő kakaó és cukormennyiség, akár halálos is lehet a kutyádnak. 

*forrás: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0210806 

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg FaceBook-on, amihez a cikk alján találsz közvetlen megosztógombot.