WIFI hatása az élővilágra

2019.11.26

Sok felnőtt emlékszik arra, hogy mennyire vágyott rádiótávirányítós kisautóra. Szinte egész gyerekkorukban csak "drótos" autókat kaptak, aminek kb. 80 cm hosszú drótja után futva lehetett játszani - amíg a 4,5V laposelem is úgy akarta. Akkoriban az ezerszer is átlapozott Quelle és OTTO újságok lapjaból tudtuk csak, hogy nyugati országok gyerekei már szuper rádiótávirányítós játékokkal játszanak.

A cikkeink olvasása közben, hallgathatod a ZENEI AJÁNLÓ rovatunkban javasolt dalt, ha a cikk alján található lejátszóban elindítod a zenét. Közben tudod olvasni is a blogot.


Aztán alig telt el néhány év, és szinte el is felejthettük, hogy "tegnap" még a vezetékes telefonra is évekig kellett várnunk, megjelentek a 450 MHz frekvencián üzemelő mobiltelefonok. Először csak helyenként volt ugyan térerő, és állandóan tölteni kellett az akkumlátorját, de pár éven belül országosan a 900, 1800 MHz frekvenciás rádiótornyok és egyre kisebb készülékek sokasodtak meg, és már mindenki "maroktelefonokkal" rohangált.  

Ha azt hittük, hogy ettől már tényleg nincs tovább, hát tévedtünk, mert most itt vagyunk 2020 hajnalán, és a mobil szolgáltatások körében egyre inkább terjed a  3,5 MHz frekvencián sugárzó 5G technológia bevezetése is. 

A rádiósugárzás így aztán minden nap körülvesz bennünket. Sok lakásban használnak WIFI routert is, amelyek korábban 2,4 GHz, de ma már 5 GHz frekvencián (is) működnek. 


A frekvencia növelésének a célja, hogy adott idő alatt nagyobb mennyiségű adat átvihető legyen, vagyis gyorsabban tudj az internetről letölteni, vagy szuper játékokat játszani kedvező FPS számmal. Amíg a wifi routerek teljesítménye oly csekély, hogy sokszor a lakás bizonyos pontjain sem elég erős a jel, addig a mobiltelefonok működéséhez gondolhatod, hogy erősebb sugárzással kell megoldani a folyamatos, és mindenkinek örömére szolgáló szolgáltatást.

Különbség a wifi router és a mobiltelefon adótornya között, hogy az utóbbiak "csak" 3,5 MHz frekvencián sugároznak, nem 5 GHz frekvencián. Viszont a mobiltelefonos jeladó teljesítménye sokkal, de sokkal erősebb, mint a szobádban használt routeré, mert ugye azért belátható hogy itt nem egy falon, de sok-sok házon is át kell tudni sugározni, hogy "Marika néni" telefonja is működjön, ha az unokája hívja videóhívásban. (Ja, az unokája már megint nem hívja hetek óta, ezért panaszkodik fűnek-fának.)

Te is értesülhettél már a HVG.hu cikkében is írt hírről, 2019. októberében a Vodafone elindította Budapesten az 5G szolgáltatását. Sokak ez ellen azonnal hangot adtak, de aztán eltűntek az akadályozó kezdeményezések. Persze mondhatjuk, hogy a veszélyes, vagy veszélyesnek tűnő technikai fejlesztések, a XX. század elejétől robbanásszerűen sokasodva vesznek körül bennünket, és mindig voltak konzervatívok, akik a gőzgépnél sem akartak újabb technikát.

Mielőtt bárhogyan vélekednél, nézd meg rövid videón, milyen hatása van az élővilágra az 5GHz besugárzásnak! Aztán mondj véleményt.

Ha érdekel a dolog alaposabban, és szeretnéd látni a kísérletről készült teljes videót, eléred ezen a linken: https://www.youtube.com/watch?v=eMu53s-lL8I 

ZENEI AJÁNLÓ

TONES AND I - DANCE MONKEY

Toni Watson 1993. május 13.-án született ausztrál énekesnő, aki egy éve még utcazenészként élt, ma pedig a Világon az egyik legtöbbet játszott zeneszámának rendkívüli sikerét élvezheti. A most ajánlott zeneszáma, 2019. május 10.-én jelent meg, és pillanatok alatt 27 országban listavezető lett. Nem véletlenül, hiszen a különleges hangú énekesnő valóban olyat alkotott, amitől kialakul a dallamtapadás. 

Jó szórakozást kívánunk a zenéhez!